Zender: het eindstation

De uiteindelijke plek waar een radiocommercial terechtkomt, is het radiostation. En daar zijn er heel veel van. We onderscheiden: landelijke, regionale en lokale radiozenders. Bij landelijke zenders verloopt het contact tussen de klant en het radiostation vaak via een mediabureau of reclamebureau, maar verplicht is dit niet. Bij kleinere producties (lokaal/regionaal) is er doorgaans direct contact tussen de klant en het radiostation.

De radiocommercial wordt bij de zender(s) aangeleverd door de geluidsstudio. Eventueel nog met tussenkomst van het reclamebureau of mediabureau. Nog niet zo lang geleden ging dat op DAT-cassette of audio-cd per post of koerier. Maar tegenwoordig is het gebruikelijk om de spot als file (WAV of MP3) naar een zender te sturen: als bijlage in een e-mail of als upload naar een server.

Het aanleveren van landelijke radiocommercials gaat anno nu meestal via de website www.ear.nu. Daar hoef je een commercial maar 1 keer te uploaden, je klikt aan naar welke zenders hij moet, voegt de BUMA/STEMRA-formulieren (digitaal) bij en alles komt goed. Er zijn wel bepaalde technische eisen, en daarom is het verstandig om het aanleveren bij ear.nu te laten doen door de studio die de radiocommercial heeft geproduceerd. Het MP3‘tje dat vooraf wordt rondgestuurd voor goedkeuring is NIET geschikt om bij ear.nu te uploaden.

In het hele productie-proces van een radiocommercial is de zender dus het eindstation. Maar de werkelijke eindbestemming is natuurlijk de radio van de luisteraar. Dat is waar alles om draait: dat de commercial te horen is bij mensen op de radio.

Wie • Zender

Waarom

Hoe

Wie

Wat

Info

Contact