Wie is de doelgroep? En hoe bereik je die optimaal?

Bij het maken van een radiocommercial zijn dit de vragen waar je steeds op moet focussen. In elke fase. Bij het schrijven van de tekst, de keuze van de muziek en voice-over. En zeker ook bij de keuze van de zender(s) waar de spot uitgezonden gaat worden.

Dat hoeft trouwens niet per se in deze volgorde te gaan. Het komt voor dat allereerst bekend is op welke zender een commercial uitgezonden gaat worden. Daarmee is de doelgroep voor een deel al bepaald. Het verdere traject (keuze van tekst, stem en muziek) wordt dan afgestemd op het karakter van die zender.

Met een radiocommercial kun je heel gericht een specifieke doelgroep bereiken

Elke radiozender heeft zijn eigen, herkenbare groep luisteraars. Veel duidelijker dan bij televisie. Televisiekijkers zappen lustig langs alle zenders, op zoek naar een programma dat ze aanspreekt. Radioluisteraars doen dat nauwelijks. Zakenman, stratenmaker, huisvrouw of scholier... ieder heeft zijn eigen favoriete radiostation.

Waarom • Doelgroep

Radio wordt anders beleefd dan televisie

Als je voor de tv zit, ben je daar doorgaans volledig mee bezig. Met radio is dat anders. Radio zet je aan terwijl je andere dingen aan het doen bent. Afwassen, strijken, schilderen, lezen, huiswerk, werken (hoe dan ook), fietsen of in de auto zitten.

Bij tv-kijken zap je misschien naar een andere zender als er reclame komt, maar op radio doe je dat minder snel. Reclame-blokken op radio duren maar kort, en je bent meestal niet in de gelegenheid om even een andere zender op te zoeken. Je gaat door met wat je aan het doen bent en die commercials neem je voor lief. Zodadelijk klinkt er weer lekkere muziek, want je hebt niet voor niets afgestemd op jouw favoriete station.

Radiocommercials worden daardoor niet ervaren als 'plaspauze' of 'moment om kaas in blokjes te snijden'. Radiocommercials hoor je en beluister je gewoon. En je vindt ze meestal nog tof ook, omdat ze passen bij het karakter van de zender waarop jij hebt afgestemd. Je komt nog eens op ideeën en je blijft op de hoogte van wat er zoal nieuw is.

Waarom

Hoe

Wie

Wat

Info

Contact

 

Als je budget hebt voor een tv-commercial...

...kan het lonend zijn om eerst eens te bekijken wat je met datzelfde budget aan radiocommercials kunt doen. Ik wil niks afdoen aan de impact van een tv-commercial, maar het kan effectiever zijn om duizend keer op radio aanwezig te zijn in plaats van vijftig keer op tv. Want zo liggen de verhoudingen wel ongeveer, met hetzelfde budget. Nog sterker is het om een tv-campagne te ondersteunen met radio. Of andersom natuurlijk.