Welkom op radiocommercial.eu

Deze site gaat over het maken van een radiocommercial. Van begin tot eind. Deze site is dus speciaal voor iedereen die op de 1 of andere manier is betrokken bij de productie van een radiocommercial.

Je vindt hier een overzicht van de verschillende stappen en mogelijkheden. Waar je op moet letten, wat je moet doen en wat je beter niet kunt doen. Regels, tips, uitleg en adviezen.

Maar ook als je gewoon luisteraar bent, en meer wilt weten over de achtergronden, ben je welkom om verder te lezen.

Waarom

Laatste nieuws & Trends
De meest opvallende trend op dit moment is dat er geen duidelijke trend is in radiocommercials. Alle vormen en mogelijkheden worden uitgevoerd. Veel variëteit in de reclameblokken. Dat betekent ook dat de ‘normale’ radiocommercial weer terug is. Gewoon een normale stem die normaal vertelt wat er te melden is. Het hoeft niet per se grappig, schreeuwerig of super opvallend te zijn. In de stortvloed van informatie die dagelijks over ons komt, blijkt een normaal vriendelijke toonzetting een goede manier om de luisteraar te bereiken.

Vertellen wat je doet, wie je bent en wat je te bieden hebt, is vaak voldoende. Niet noodzakelijk om dat te larderen met superlatieven. Al mag, kan en gebeurt dat ook nog steeds.

Hoe

Wie

Wat

Info

Contact

Luistervoorbeelden
Sinds deze site online is, hebben veel bezoekers mij gevraagd om luistervoorbeelden. Ze willen MP3's horen van radiocommercials. Mijn antwoord is steevast: zet je radio maar aan. Je hoeft meestal niet langer dan 20 minuten te wachten om radiocommercials te horen. Concrete voorbeelden bij wat ik op deze site allemaal heb geschreven, zijn elk uur op vrijwel elke zender te horen. En helemaal actueel.

Sinds 2007
Deze site is online sinds 2007. De teksten zijn sindsdien niet veranderd, op wat kleine correcties en aanvullingen na. In 2009 is de layout veranderd, maar de teksten zijn gelijk gebleven.

Ik had me voorgenomen om de teksten regelmatig uit te breiden, te vervangen en nieuwe teksten te plaatsen. Maar dat is niet nodig gebleken. Er gebeurt niet zoveel nieuws in de wereld van het maken van een radiocommercial. Het is stabiel. Wat ik hier vier jaar geleden heb opgetekend, is nog steeds actueel en nog steeds van kracht. En nog compleet blijkbaar.

Als je vindt dat dat niet zo is, laat dat dan weten alsjeblieft.

Waarom heb ik deze site gemaakt? Ik had de domeinnaam www.radiocommercial.eu weten te bemachtigen en vond die zo mooi dat ik er iets mee wilde doen. Ik besloot hem te gebruiken om mijn kennis over radiocommercials te delen met de rest van de wereld. In het Nederlands dan wel, dus eigenlijk deel ik het met de rest van Nederland.

Toen ik mijn eerste stapjes zette in de wereld van de radiocommercial - ergens in de jaren negentig - zou ik zeer geholpen zijn geweest met al deze info. Maar ik heb het meeste in de praktijk moeten ontdekken en ondervinden. En daarvan is deze site het verslag.

Omdat ik het zonde vind om opgedane kennis voor mezelf te houden, bied ik jou hiermee een overzicht van alles dat er komt kijken bij het maken van een radiocommercial.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, wijzer door wordt en dat het je zal helpen een goede radiocommercial te maken. Op welke manier je daar dan ook bij betrokken bent.

Willem van den Top